Toneel 2001-2010

2001Toneel 2001

Toneel 2001_1

2003

Toneel 2003

Toneel 2003_1

2004

Toneel 2004

Toneel 2004_1

2005

Toneel 2005

Toneel 2005_1

2006

Toneel 2006

Geert Van Ryckeghem             Martin Dysart, psychiater
Ewoud Waerniers                    Alan Strang
Hans Waerniers                       Frank Strang, zijn vader
An-Sofie Van de Steene          Dora Strang, zijn moeder
Lieve Vandendriessche          Hesther Salomon, magistrate
Let Clincke                                Jill Mason
Dirk Andries                             Harry Dalton, manègehouder
Bavo De Neve                           Ruiter, Nugget (Equus)
Kathy Vandegeuchte              Verpleegster

In maart 2006 bracht de Rederijkerskamer Sint-Elooi van Knesselare het adembenemende stuk EQUUS (latijn voor paard) uit 1973 van de Britse auteur Peter Shaffer, waarmee hij in 1975 tweemaal in de prijzen viel in New York als beste theaterstuk. Het was zo’n succes op Broadway dat het er meer dan 1000 maal werd opgevoerd.

In Knesselare liep het wel niet zo’n vaart, maar toch werden er 6 voorstellingen gegeven,  voor telkens een volle of bijna volle zaal. Succes alom en veel lovende kritieken…

Het verhaal gaat over een 17-jarige stalknecht die op een nacht de ogen van 6 paarden heeft uitgestoken. Een psychiater probeert het waarom van die vreselijke feiten te ontrafelen. Een psychologische thriller waarin patiënt en psychiater een intense confrontatie aangaan. Het is een verhaal van passie en hartstocht, over moeilijk te maken keuzes, over het abnormale versus het normale.

Het werd een schokkende voorstelling over het fascinerende fenomeen mens en alle krachten, wensen en verlangens die hem of haar drijven…

Voor de vertolking van de 9 rollen deed regisseur Geert Van Ryckeghem, zichzelf incluis, een beroep op Ewoud Waerniers, Hans Waerniers, An-Sofie Van de Steene, Lieve Vandendriessche, Let Clincke, Dirk Andries, Bavo De Neve en Kathy Van De Geuchte.

2008

Toneel 2008

Na de succesrijke opvoering van ‘Martino’ in 2005 presenteerden de Strijdbroeders in 2008 opnieuw een spraakmakend stuk van Arne Sierens : ‘Trouwfeesten en processen…’

     Regisseur Geert Van Ryckeghem koos na lang wikken en wegen nog maar eens voor Arne Sierens, die altijd garant staat voor niet alledaags theater. Ook nu weer kregen we een volkse taal te horen en zagen een sober, stijlvol decor waarin wonderlijke personages optraden.

    Het is de geschiedenis van Yolande, die vast van plan is om zich uit ‘het vak’ terug te trekken, om samen met haar zoontje Thierry en haar nieuwe vriend een ander leven te beginnen in een grote stad aan zee. Om dat grote nieuws te melden, roept ze vrienden en kennissen bijeen in de vergane glorie van de Rialto, een dancing waar ooit één en ander te beleven was. Het ene na het andere ongewone personage doet zijn intrede. Eén daarvan is Max, de dokter die ooit voor Yolande gevallen is en daar nog geen spijt van heeft, maar nu duidelijk last heeft van zijn liederlijk verleden. Hij krijgt het nog moeilijker als na enige tijd duidelijk wordt dat Estelle, een meisje dat Yolande heeft meegebracht, zijn dochter blijkt te zijn uit een vorige relatie. Dan is er ook nog Winnetoe, een jonge kerel die Yolande heeft ‘geadopteerd’ en in haar ‘gezin’ de rol van vader/echtgenoot/pooier op zich heeft genomen. Tenslotte ontmoeten we Sacha, die het ooit ook met Yolande heeft aangelegd, maar nu bij haar zo’n beetje uit de gratie is geraakt. Gelukkig is hij ‘gelukkig’ getrouwd met Martine, die ‘een hele voetbalploeg kinders’ wil, zodat hij zich niet hoeft te vervelen…

       Trouwfeesten en processen… : verleden en toekomst, schuld en onschuld, waarheid en leugen, liefde en haat, kitsch en echt… Kortom, het leven in al zijn facetten. Moest je gezien hebben om het te geloven ! De volledige titel van het stuk luidt trouwens : Trouwfeesten en processen vuile hoeren bedriegers slechte ouders domme kinders enzovoorts tot het einde der tijden.P1010681

    Voor de bezetting deed Geert Van Ryckeghem, behalve op zichzelf, beroep op Koen Wittevrongel, Kathy Van De Geuchte, Geert De Groote, Elias Degruyter en Meike De Bruyne.

2009

Toneel 2009

Brusselmans en Tom Lanoye, ‘Vlaanderens Mooiste Jonge Goden’, hebben onder het motto ‘het theater is de spiegel onzer samenleving’ een stuk geschreven dat bol staat van de Bal: ‘De Canadese Muur’.

Een stuk dat handelt over geld, onhaalbare dromen, lang vervlogen tijden, gebroken vriendschap en dito knieschijven. Een stuk over voetbal dus.

Een spel waarin twee vroegere vrienden elkaar na jaren weer ontmoeten, waarin twee vrouwen de speelbal zijn van intriges en van het rollenpatroon, en waarin een oude vader de enige is met een goedgespekte portefeuille. Een stuk over Vlaanderen dus. En wie ‘Vlaanderen’ leest, weet tegelijk: nu volgt een overzicht van eet- en drankproblemen in huiselijk verband. Het resultaat is gespeend van ernst noch humor.

‘De Canadese Muur’, een harteloos familiedrama, werd voor de eerste keer gespeeld door het Nieuwe Ensemble Raamtheater en beleefde zijn première op vrijdag 24 maart 1989 in het Raamtheater op ’t Zuid, in een regie van Walter Tillemans.

Wij speelden het 6 maal in 3 weekends, met deugddoend succes overigens.shapeimage_5

Behalve de regisseur, Geert Van Ryckeghem, zagen we ook Meike De Bruyne, Geert De Groote, Kathy Van De Geuchte en  Koen Wittevrongel van de ‘Canadese muur’ een memorabel theatraal gebeuren maken.

2010

Toneel 2010

Deze versie van “Schweig Bub” van Fitzgerald Kusz (°1944) wordt in verscheidene dialecten gespeeld, het oorspronkelijke stuk ging immers ook in het Nürnbergse dialect in première. Sinds de Gentse première in Vertikaal (1979) is het vooral door amateurs gespeeld. Het communiefeest ontaardt en de communicant uit de titel wordt op een bepaald moment zelfs naar bed gestuurd.

Het stuk is een humorvolle satirische voorstelling van een typisch kleinburgerlijk familiefeest ter gelegenheid van de Plechtige Communie. De volwassenen eten en drinken, kletsen en maken ruzie, terwijl de kleine op ‘zijn’ feest nauwelijks iets mag zeggen. Daarbij blijft ‘Zwijg kleine’ hangen omdat het publiek zichzelf of anderen kan herkennen in de dialogen, de personages en in wat er allemaal gebeurt.

Koen Wittevrongel, Geert Van Ryckeghem, Elias Degruyter, Meike De Bruyne, Kathy Van De Geuchte, Piet Arnaut, Annemarie Verstraete, Geert De Groote

P1040733